Veilig met je kind naar de Belgische kust

Veilig met je kind naar de Belgische kust

Kleine kinderen zijn vaak onstuimig, en als je dan al eens indommelt onder de warme zon verlies je ze even uit het oog. Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat als je kind verdwaalt, je hem of haar snel terugvindt? Lees onze tips!

Voorbereiding

 • Doe je kinderen opvallende kledij aan: felle kleuren en opvallende patronen helpen je bij het in de gaten houden van je kind als hij/zij op het strand of in de zee speelt.
 • Label de kledij van je kinderen (ook badkledij): schrijf je naam en GSM nummer op het label.
 • Maak voor je vertrekt een mooie foto van je kinderen. Dit dient niet enkel als een mooie herinnering aan het begin van een leuk dagje naar zee, maar zo kun je gemakkelijk laten zien wat je kind droeg als hij/zij verdwaalt is geraakt.
 • Zorg dat je GSM volledig is opgeladen. Als je last hebt van een batterij die snel leeggaat, of je kinderen willen spelletjes spelen op je GSM tijdens de autort, zorg dan dat je een externe batterijoplader bijhebt. Je vindt deze zelfs in supermarkten, dus geen gebrek aan aanbod!

Op het strand en in zee

 • Haal direct verdwaalbandjes af bij de dienst Toerisme, de redders, de EHBO-posten of de openbare toiletten. Deze bandjes zijn handig omdat ze herbruikbaar zijn én ze een sluiting hebben die je kinderen niet vanzelf open kunnen doen.
 • Kies een herkenningspunt en maak afspraken: in Middelkerke en Oostende zijn er verdwaalpalen, palen met een figuurtje erbovenop zodat je kind zich gemakkelijk kan oriënteren als hij/zij de weg even kwijt is. In de andere gemeenten kies je best een gemakkelijk herkenbaar punt dat opvallend is. Maak ook afspraken met je kind wat hij of zij moet doen als hij de weg niet terugvindt. 
 • Kijk of het veilig is om te zwemmen. Dit kun je zien aan de hand van de verschillende vlaggen die worden uitgehangen door de redders.
 • Pas op met opblaasbare matrassen, zwembanden en vlinderbandjes. De stroming van de zee kan soms sterk zijn en je kind kan meegesleurd worden. Vlinderbandjes worden afgeraden omdat kinderen gemakkelijker kunnen worden meegenomen door de stroming van de zee. In stilstaand water zijn de bandjes echter geen probleem.
 • Zorg dat je kind in zee binnen armlengte blijft. Zo kun je hem/haar makkelijker vastgrijpen als hij/zij kopje onder gaat of dreigt meegesleurd te worden door de stroming.
 • Zit niet teveel op je GSM of smartphone. Je wilt even je Facebook of Instagram checken, maar in die luttele seconden kan je kind er zomaar vandoor gaan. Laat je smartphone dus maar in de tas! (Of wacht tot je kinderen in de schaduw een dutje doen, dan kun je ook nog eens een schattige foto maken om te posten)

In geval van nood

 • Waarschuw de strandredder: gelukkig heb je een foto van hoe je kind er die dag uitziet én heb je ervoor gezorgd dat hij/zij opvallende kledij draagt.
 • Je kunt zelf naar je kind zoeken. Kinderen lopen blijkbaar bijna altijd met de wind mee en met de zon in de rug. Zoek dus eerst in die richting.           

Voor meer tips, neem een kijkje op Veilig Aan Zee. Ze hebben ook een aantal leuke animatiefilmpjes rond veiligheid aan en in zee!


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer