Spelletjes voor op het strand

Kinderen kunnen zich overal wel amuseren en aan het strand zijn er zoveel mogelijkheden. Als je het even niet meer weet, hier is wat inspiratie voor leuke strandspelletjes: 

Kind Vliegeren Strand Zee

1.   Vliegeren

Het kan soms hard waaien aan de kust, ideaal vliegerweer dus! Je kunt op voorhand beginnen knutselen aan de gekste vliegers of er eentje kopen aan het strand!

2.   Maak een zanddoolhof

Nee, daar bedoelen we niet mee dat je metershoge zandmuren moet bouwen. Je kunt het ook gewoon in het zand tekenen! Voor de kleintjes kan dit wel eens leuk zijn. Je hebt enkel een stok nodig en een beetje creativiteit, maar om je op weg te helpen hebben we al enkele patronen voor je:

 

PS: je kunt de patronen ook uitprinten en je kinderen ze op papier laten doen als het weer niet zo mee zit.

3.   Strandgolf

Wat heb je nodig? Enkele tennisballen en eventueel een schepje (graven gaat ook met je handen).

Graaf meerdere gaten van verschillende groottes en bepaal hoeveel punten elk gat waard is. De kleinste gaten zijn de meeste punten waard. Rol dan vanop een zelf bepaalde afstand de tennisbal naar de gaten toe (gooien mag ook als het strand te hobbelig is). Degene met de hoogste score wint!

4.   Pictionary

Wat heb je nodig? Een stok waarmee je in het zand kunt tekenen (met je vinger gaat ook, maar is nogal vermoeiend).

Heel simpel gezegd: teken iets in het zand en anderen moeten raden wat het is. In team of individueel, beide zijn leuk!

Strandbingo Strandverblijf Kinderen Spelletjes Strand

5. Strandbingo

Op het strand liggen tal van dingen om te ontdekken. Geef je kinderen een bingokaart waarop dingen staan die ze kunnen zien of vinden en beloon ze met een snoepje of snack als ze bingo hebben!

Strandverblijf maakte speciaal voor de kleintjes enkele strandbingokaarten. Je kunt ze via de volgende links downloaden:

Strandverblijf Bingo (1)
Strandverblijf Bingo (2)
Strandverblijf Bingo (3)
Strandverblijf Bingo (4)
Strandverblijf Bingo (5)

6.   Darten

Wat heb je nodig? Stokken of schepjes om mee te ‘darten’.

Teken een grote cirkel in het zand met daarin 2 kleinere cirkels. Je kunt het aantal cirkels ook aanpassen om het wat moeilijker te maken. Ken elke cirkel een aantal punten toe: de grootste cirkel heeft de minste punten, de kleinste de meeste. Dit is dan het ‘dartsbord’. Vanop een afstand gooi je jouw schepje of stok naar het dartsbord en degene met de meeste punten wint!

7.  Schipper, mag ik overvaren?

Dit oude spelletje ken je vast en zeker zelf nog wel: trek een lijn in het zand en de ‘schipper’ staat op de lijn terwijl de rest op een bepaalde afstand staat van de lijn. Zij roepen dan: “Schipper mag ik overvaren, ja of nee? Moet ik dan een cent betalen, ja of nee?”. De schipper geeft een bepaalde opdracht die de anderen moeten uitvoeren om aan de overkant te kunnen geraken en zij die er niet in slagen de opdracht uit te voeren kunnen worden aangetikt door de schipper. Als ze aan de overkant geraken zonder aangetikt te worden zijn ze safe. Hier zijn enkele ideetjes voor de opdrachten:

  • Degenen die iets groens/geels/… aanhebben mogen (niet) overvaren
  • Doe kruiwagentje (bij een oneven aantal valt er altijd wel een slachtoffer)
  • Kruip door het zand
  • Degenen met een zonnebril mogen (niet) overvaren.

Petanque Ballen Zilver Zand Strand

8.   Petanquen

 Wat heb je nodig? Tennisballen (2 per persoon of 6 per team) en een 'but' (klein balletje of steen). Je kunt ook een goedkoop setje kinder petanqueballen kopen.

Baken het petanqueterrein af en teken een cirkel met een diameter van ongeveer 50 cm. Vanaf de cirkel gooi je het but op een gemakkelijke afstand voor de kinderen. Dan mogen ze één voor één een bal gooien vanuit de cirkel en degene die het dichtste bij het but zit mag beginnen.

De tegenstanders mogen proberen hun bal dichter bij het but te rollen (vanuit de cirkel). Je kunt met punten werken of gewoon streepjes trekken wie een ronde wint. Trakteer de winnaar en de andere deelnemers nadien op een ijsje.

9.   Boter, kaas en eieren / vier op een rij

Wat heb je nodig? Eventueel 6 donkere stenen of schelpen en 6 lichte schelpen. 

Teken een grid van 12 vakjes in het zand. Bepaal op voorhand of je met 3 of 4 op een rij wint. Laat de kinderen dan om de beurt een steen leggen. Als één van de kinderen 3 of 4 op een rij heeft, dan begint het spel opnieuw. 

10. Memory

Ken je memory nog? Tof om je mee te amuseren aan het strand of om de kinderen mee zoet te houden terwijl je in een restaurant op eten wacht!

Download hier het Strandverblijf memoryspel!


Gerelateerde blogposts
Ontdek meer